Weaving Webs of Stories:
Το παιδικό βιβλίο, εργαλείο εξάλειψης των διακρίσεων.

By Stavroula Pagona

Η ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Μπορεί ένα βιβλίο να αλλάξει τον κόσμο; Όχι. Αλλά μπορεί να εμπνεύσει ένα παιδί να αναζητήσει εκείνους με τους οποίους στο μέλλον θα το καταφέρουν.

Έχουν όλα τα παιδιά την τύχη να έχουν βιβλία στα χέρια τους και ιστορίες στην καρδιά τους; Όχι. Αλλά μπορούμε να συνεχίζουμε να προσπαθούμε για να συμβεί.

Αυτό οργανώσαμε με τους “δαιμόνιους” φίλους μας στη Μαδρίτη, ανοίγοντας το διετές Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Weaving Webs of Stories”!

Ο Νις από την Σρι Λάνκα, μετανάστης κάποτε ο ίδιος στην Αγγλία, που κατάφερε να νικήσει κάθε είδους προκατάληψη και να γράψει τη δική του επιτυχημένη ιστορία: να ιδρύσει τον οργανισμό Every Child an Achiever, στηρίζοντας και ενδυναμώνοντας παιδιά από υποβαθμισμένες περιοχές του Λονδίνου μέσα από εργαστήρια ανάγνωσης, θεάτρου, storytelling.
http://www.everychildanachiever.eu/

Αντίστοιχη και η ιστορία του Ταλάλ, που μετέτρεψε την γειτονιά του Finsbury Park από ένα ξεχασμένο γκέτο, σε κοιτίδα πολιτισμού και πρότυπο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
https://www.finsburyparktrust.co.uk/

Η Λορέτα Σάουερ από το Λονδίνο, μια καταπληκτική εικονογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, που προωθεί τη φιλαναγνωσία δουλεύοντας με παιδιά προσφύγων και μεταναστών.
http://www.lorettaschauer.com

H Τίνκα και η Άιστε από τη Λιθουανία που δουλεύουν με εφήβους προσεγγίζοντας τη λογοτεχνία μέσα από την τέχνη του θεάτρου.
https://www.facebook.com/agentura.artscape/

Η Ζόρα που εργάζεται χρόνια για την βελτίωση της εκπαίδευσης στη Βουλγαρία, και η Ίνα που αφηγείται ιστορίες σε παιδιά Ρομά, συνδυάζοντας την τέχνη της με στοιχεία της suggestopedia και την κλασσική μουσική.
https://zatbg.org/

Η Κυρία Έλσα από τη Ρουμανία που ως δασκάλα μεγάλωσε εκατοντάδες παιδιά αφιερώνοντας άπειρες ώρες διαβάζοντάς τους και δίπλα της ο – έχω απίστευτη όρεξη και δεν κρατιέμαι – νεαρός δάσκαλος Κρίστιαν.
https://www.euroed.ro/

Η Μαρία-Λίζα από την Φιλανδία που διδάσκει σε παιδιά που ανήκουν σε γλωσσικές μειονότητες.
https://www.lfi.fi/
.
Ο Iβo και ο Γκονζάλο από την Ισπανία που μέσα από τον οργανισμό τους Accesophia προωθούν τη συμπερίληψη των παιδιών με λιγότερες ευκαιρίες στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ισπανίας.
https://accesophia.com/

7 οργανισμοί με ένα κοινό, διττό στόχο: την προώθηση μιας κουλτούρας “reading for pleasure” ως εργαλείο για την εξάλειψη των διακρίσεων.

Γύρω από όλα αυτά, πίσω και πάνω από όλα αυτά, το παιδί και το βιβλίο.
Δύο ‘εύφλεκτες’ πρώτες ύλες που όταν συναντηθούν και εκκολαφτούν κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες – αγάπη, αποδοχή, ενθάρρυνση και ελευθερία – μπορούν να γεννήσουν ένα πολύτιμο κράμα κατανόησης, δύναμης και δικαιοσύνης.

Θα επισκεφτούμε σχολεία και δομές, θα διαβάσουμε πολλά πολλά βιβλία, θα πούμε ιστορίες, θα γλυκάνουμε την ψυχή μας, θα παίξουμε, θα συζητήσουμε, θα γελάσουμε, θα γίνουμε φίλοι και όλοι μαζί, περίπου 400 παιδιά με λιγότερες ευκαιρίες από όλη την Ευρώπη, θα γράψουμε… ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΒΙΒΛΙΟ!!!

Ένα βιβλίο που ελπίζουμε να ταξιδέψει πολύ πολύ μακριά, να βρει κι άλλα παιδιά που θα τα εμπνεύσει!

Θα γίνουμε για λίγο – ή ελπίζουμε κάποιοι και για περισσότερο… – συγγραφείς και θα ανακαλύψουμε τη δύναμη που έχουν οι ιστορίες μας!

Ανυπομονούμε να ξεκινήσουν οι αναγνώσεις μας!

www.youineurope.gr stavroulapagona.com
#KA2Erasmus#books_for_inclusion

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *