"Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ" ΤΟΥ ΤΖΙΑΝΝΙ ΡΟΝΤΑΡΙ

By Stavroula Pagona

Χριστούγεννα πλησιάζουν… και τι καλύτερο να εγκαινιάσουμε τη στήλη μας με κάτι επίκαιρο! 

Ο Πλανήτης των Χριστουγεννιάτικων δέντρων. 

Μόνο ένας Ροντάρι θα μπορούσε να επινοήσει ένα τέτοιο ονειρικό πλανήτη που όλοι θα θέλαμε να επισκεφτούμε κάποια στιγμή – και ακόμη περισσότερο να ζήσουμε για πάντα! Έναν πλανήτη όπου κάθε μέρα του χρόνου είναι Χριστούγεννα! Όπου τα πεζοδρόμια είναι κινούμενα και μπορείς πάνω τους κάνεις τον γύρο της πόλης, και οι λέξεις «πληρώνω» και «κλέβω» δεν υπάρχουν στο λεξικό των κατοίκων της, γιατί ο καθένας μπορεί να πάρει ότι χρειάζεται ελεύθερα, απλώνοντας απλά το χέρι του! Έναν πλανήτη όπου το ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ ΣΠΑΖΟΛΑ φτιάχτηκε για να μπορούν τα παιδιά να ικανοποιούν την έμφυτη επιθυμία τους να καταστρέφουν! Αλλά και οι μεγάλοι, όταν έχουν νεύρα και θέλουν να ξεσπάσουν κάπου το θυμό τους, το κτίριο ΣΠΑΖΟΛΑ είναι το καταφύγιό τους! Εκεί, επιβάλλεται να τα σπάσεις όλα, μέχρι να ξεθυμάνεις! Έτσι, κανείς πια δεν έχει ανάγκη να ξεσπάει πάνω στους άλλους ή στη δημόσια περιουσία! Έξυπνο, δεν νομίζετε;

Στον πλανήτη των Χριστουγεννιάτικων δέντρων οι δρόμοι είναι γεμάτοι… τι άλλο; Χριστουγεννιάτικα δέντρα!!! Μαγικά χριστουγεννιάτικα δέντρα, που φυτρώνουν από μόνα τους και στα κλαδιά τους «ανθίζουν» κάθε λογής στολίδια!

Στον πλανήτη αυτό συμβαίνουν και άλλα πολλά φανταστικά: το μόνο που απαγορεύεται είναι να κρατάς κακία! Και μιας και όλα τα άλλα επιτρέπονται, οι απαγορευτικές πινακίδες είναι άχρηστες και οι κάτοικοί της γράφουν τις δικές τους, χιουμοριστικές πινακίδες, έτσι, για την πλάκα τους, του τύπου: «Βραβείο εγώ θα δώσω σ’ αυτόν που θα μου πει πόσο κάνει ένας γάτος συν ένας λοχίας!»

Στον πλανήτη αυτό η τεχνολογία έχει επιτελέσει σωστά το ρόλο της, μιας και όλα τα αγαθά τα παράγουν οι μηχανές για να μπορούν να τα χαίρονται όλοι, όλα!
Οι κάτοικοί του διοικούνται από την Κυβέρνηση – που – δεν – υπάρχει, η οποία είναι ακριβώς αυτό που υποψιάζεστε – δεν υπάρχει – και οι μόνοι που μπορούν να επισκεφτούν τον πλανήτη είναι… ΟΧΙ ΑΛΛΟ SPOILER!

Ωραία σταματάω εδώ, γιατί όντως με τον ενθουσιασμό μου σας μαρτύρησα πολλά! Το μόνο που θα σας πω είναι… αν το βρείτε κάπου το βιβλίο, αρπάξτε το!
Η εξωφρενική φαντασία του Ροντάρι, η τεχνουργία του να σε πείθει ότι αν κάτι μπορείς να το φανταστείς, μπορείς και να το κάνεις… η επιμονή του και η εμπιστοσύνη του στη δύναμη που κρύβουν τα παιδιά της κάθε εποχής για να αλλάξουν τα πράγματα, φτιάχνει ένα βιβλίο που μόλις το κλείσεις, νιώθεις αναπτερωμένος, ενδυναμωμένος και ω ναι! βαθιά συγκινημένος…

(Το βιβλίο που κρατάω στα χέρια μου είναι έκδοση του Πατάκη, του 1989, με σκληρό εξώφυλλο. Το βιβλίο επανεκδόθηκε από τον Πατάκη, αλλά σε μια γρήγορη έρευνά μου στο διαδίκτυο εμφανίζεται ως εξαντλημένο. Εγώ το βρήκα στην Κεντρική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης, αλλά είμαι σίγουρη ότι υπάρχει και σε άλλες ενημερωμένες βιβλιοθήκες.)

Spread the word

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *